Visszahívást kérek

Telefonszám:

Visual CAPTCHA

Ide kattintva elolvashatja az adatvédelmi tájékoztatót.

Hálózat monitor

Feszültség minőség monitor és adatrögzítő, hibaregisztráló.

Az elektromos fekete doboz BlBx egy olyan sokoldalúan felhasználható elektronikai eszköz, mely a felhasználó által a villamos hálózatból felvett villamos energia tulajdonságait rögzíti biztonságos formában és ezen adatok segítségével lehetővé teszi a gazdaságos energiafelhasználás megvalósítását, programozását.
Miért is van szükség a készülékre?

 • Mert ma az energiát a lehető leggazdaságosabban és a leghatékonyabban kell felhasználni,
 • mert ma már megelőzhető, hogy villamos készülékeink bármilyen elektromos behatás miatt tönkre menjenek, vagy felesleges energiát fogyasszanak (ez a hatás többféle lehet a hálózaton bejövő elektromos zavartól kezdve légköri zavarokig pl. villámcsapás, vagy saját hálózati hibák, stb.)
 • mert segíti mind a villamos energia felhasználóját, mind a villamos energia szolgáltatóját a hibamegelőző elemzésben,
 • mert a hálózat vételezési pontján tudja mérni, és maradandóan regisztrálni a betápláló és az üzemelő villamos hálózat tulajdonságait,
 • mert pontossága vetekszik a legkorszerűbb laborműszerek pontosságával.

Sokszor jelent problémát a fogyasztói hálózatra kötött villamos készülékek meghibásodásának pontos azonosítása. A szolgáltató által üzemeltetett hálózaton érkeznek esetleg túlfeszültségek, vagy villámcsapás okozta a meghibásodást, esetleg a felhasználó hálózatának kivitelezési hibája miatt jelentkezett meghibásodás stb.?

A BlBx alkalmas arra, hogy bármilyen hálózati anomáliát rögzítsen és a fellépett hiba időpontját időbélyeggel lássa el. Egy olyan a mai kor színvonalának megfelelő korszerű elektronikus eszköz, amely alkalmas a fogyasztói hálózat folyamatos figyelésére és bármilyen feszültség rendellenesség rögzítésére, tárolására nagyfokú pontossággal, valódi értéket mérve (TRU RMS) regisztrálva. Nem csak egy egyszerű regisztráló eszköz került kifejlesztésre, hanem egy olyan eszköz, amivel a jelalakokat is le tudjuk olvasni illetve tárolni tudjuk akár több éven keresztül Micro SD kártya alkalmazásával. A figyelt villamos hálózatot az interneten keresztül bárhol a világon lekérdezhetjük. A tárolt adatok nagy pontosságúak (0,5 % -on belül) ezáltal bármilyen hitelesítő intézetnél az eszközhitelesítést elvégeztethetjük.
Az idő szinkron beállításának választása lehetőséget ad arra, hogy bármilyen hitelesnek elfogadott időalaphoz szinkronizálni tudjon a készülék (akár három lehetőségből választva), így a mérések hiteles időpecséttel is elláthatóak. A készülék tervezésénél figyelembe lett véve a lehető legegyszerűbb és mégis minden szempontból a legkorszerűbb moduláris felépítési elv.
Az egy fázis figyelésére alkalmas eszköz alapkivitelben TS35 kalap sínre pattintható 9 unit szélességű műanyag dobozban kerül elhelyezésre.  

A készülék fontosabb építőelemei:

 • tápegység, akkumulátoros háttértámogatással
 • alaplap
 • ethernet kártya
 • ADC átalakító
 • szoftver

A készülék architektúrája úgy lett kialakítva,hogy egyszerűen cserélhető moduláris elemek kerüljenek alkalmazásra.

I. Tápegység:

A bemeneti 230V-os feszültségből állítja elő az analóg és digitális rész működéséhez szükséges feszültségeket, melyek a következők: 12-5-3,3-1,8V.
A tápegységnek továbbá feladata, elviselni, a hálózaton bejövő túlfeszültségeket, jóval a szabvány érték fölött is. Továbbá a digitális részt addig ellátni tápfeszültséggel, amíg az adatok rögzítése megtörténik, és az adatrögzítő kártya fájlrendszere sérülés nélkül „lezárható”.Az egység tápegysége 3 fő részből áll.

II. Alaplap:

Központi digitális vezérlő. Fő alkotóelemei Atmel gyártmányú ARM processzor,32 Mb ram, micro SD cserélhető memória kártya.

III. Ethernet kártya:

100 Mbit/sec sebességű RTL8201BL típusú illesztővel.

IV. ADC átalakító:

Az analóg-digitális átalakító feladata kettős.  Első feladata a bemeneti, maximum 1000V csúcsértékű jel szűrése, és szintillesztése.  A második a mérendő jel digitalizálása, azaz az ARM processzor számára feldolgozhatóvá tenni a jelet. Az alkalmazott opto csatolók képesek átvinni a szükséges sávszélességű jelet és megfelelő galvanikus leválasztást biztosítanak a hálózati feszültségtől.

V. Szoftver:

Saját fejlesztésű LINUX alapú nyílt forráskódra épülő. Felhasználói WEB felület.

A Blbx két felületen képes kommunikálni a felhasználóval:

Az egyik felületet a dobozon lévő LED-ek és a mellette lévő nyomógomb adja.
A zöld LED világít, ha a készülék aktív, figyeli a bejövő jelet és képes felvétel készítésére.
A piros LED világít, ha történt felvétel és a felvett anyag még mindig az „Aktuális riasztások” listában található. (Nem lett átrakva még a „Régebbi riasztások” listába, illetve nem lett kitörölve.)
Ha a nyomógombot rövid ideig megnyomták, akkor az „Aktuális riasztások” listából minden felvétel törlődik. A parancs elfogadását a piros LED kialvása jelzi.
Ha a nyomógombot hosszú ideig megnyomták, akkor a BlBx összes beállítása (a kalibrációval együtt) törlődik és a rendszer magától újraindul.
A „Régebbi riasztások” lista nem változik. A parancs elfogadását és a rendszer újraindításának a kezdetét a zöld LED kialvása jelzi.

A másik felület a WEB felület, amit az ügyfél a saját számítógépén, Internet protokoll felett a WEB böngészőjén képes elérni. A LED-ekkel és a nyomógombbal szemben ennek a használatához nem szükséges a BlBx közelében tartózkodni.

A WEB felület főmenüje a következő menüpontokból áll:

Műszaki specifikáció:

 • Bemenet1: L+N+E csavaros kötésű sorkapocs max. 2,5 mm² Hálózati betáplálás
 • Bemenet2: L+N+E csavaros kötésű sorkapocs max. 2,5 mm² regisztrálandó hálózat  betáplálás
 • Frekvencia tartomány:   40-60 Hz
 • Névleges bemeneti feszültségek: 50-1000 V AC galvanikusan leválasztott
 • Mérési pontosság:   ˂ 0,5 %
 • Védettség:     IP 20